فهرست مطالب

چغندر قند - سال بیست و نهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1392)

مجله چغندر قند
سال بیست و نهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پیمان نوروزی، دنا رحمانی، سمانه اروجعلیان، سید باقر محمودی، محسن آقایی زاده، مژده کاکویی نژاد، محمدرضا اوراضی زاده، سعید واحدی، محمدرضا فتحی صفحه 129
    ریزومانیا مهم ترین بیماری چغندرقند در ایران و برخی از مناطق جهان است که می تواند نقش مهمی در کاهش عملکرد محصول داشته باشد. مناسب ترین راه کار مقابله با این بیماری استفاده از ارقام مقاوم است. ردیابی ژن های مقاومت با استفاده از نشانگرهای مولکولی در برنامه های به نژادی ضروری است. در این تحقیق برای تایید و تکرارپذیری شش نشانگر مولکولی ناجفت، از چندین توده اصلاحی و رقم تجارتی چغندرقند که حامل ژن مقاومت Rz1 بودند استفاده شد. برای این منظور از داده های موجود الایزا مربوط به ارزیابی گلخانه ای مقاومت به ریزومانیا در چندین توده اصلاحی استفاده شد. برای آزمون مولکولی، نمونه های برگی از گیاهان مورد نظر جداسازی و پس از استخراج DNA، آزمون RAPD-PCR با کمک آغازگرهای مرتبط با نشانگرهای مورد نظر انجام گرفت. سپس محصولات RAPD بر روی ژل آگارز الکتروفورز شده و پس از رنگ آمیزی، نتایج مربوط به نشانگرها مشاهده و به حضور و عدم حضور نشانگر امتیازدهی شد. سپس درصد توافق نتایج نشانگرها با داده های الایزای مربوط به تک بوته ها در توده های اصلاحی و نیز درصد حضور نشانگرها در ارقام تجارتی محاسبه گردید. مقایسه بین نتایج الایزا و آزمون مولکولی نشان داد که نشانگرهای ناجفت (نشانگر پیوسته با آلل حساسیت) PN3 و PN7-2 به ترتیب با نسبت توافق 92 و 98 درصد با نتایج الایزا و به ترتیب با نسبت حضور 87 و 90 درصد در ارقام تجارتی حساس و نسبت حضور 75 و 97 درصد در ارقام تجارتی مقاوم از نشانگرهای مناسب برای شناسایی آلل حساسیت rz1 می باشند. هم چنین نتایج اثر دز ژن نشان داد که میانگین OD الایزا گیاهانی با ژنوتیپ هموزیگوت غالب (Rz1Rz1) به طور معنی داری کمتر از گیاهانی با ژنوتیپ هتروزیگوت (Rz1rz1) در نشانگرهای ناجفت می باشد.
    کلیدواژگان: چغندرقند، مقاومت، ریزومانیا، نشانگر مولکولی، RAPD، PCR
  • سعیده نوری، نفیسه سادات نقوی، مریم محمدی سیچانی، مهدیه گل گل جم، محمد علی ضیاء صفحه 145
    از هنگام برداشت چغندرقند از مزارع تا انتقال به کارخانه قند و تبدیل آن به قند مدت طولانی صرف می گردد. چغندرقند در حین برداشت و انتقال، آسیب دیده و زخمی می شود و محل مناسبی از لحاظ دما، رطوبت، pH و غلظت قند برای رشد انواع میکروارگانیسم های ساکارولیتیک ایجاد می کند. در این تحقیق از ریشه های انبار شده در سه ماه بهار 1390 و هم چنین شربت فرآوری شده با حرارت در یکی از کارخانه های تولید قند و شکر اصفهان جهت جداسازی و شناسایی انواع میکروارگانیسم ها نمونه برداری تصادفی صورت گرفت. تکه های آلوده پس از شستشو و ضدعفونی کردن سطح ریشه ها از مناطق مختلف بافت آن ها جداسازی و پس از تهیه رقت، عملیات خالص سازی و شناسایی میکروارگانیسم ها با روش های استاندارد میکروبیولوژیک انجام شد. در ادامه مطالعه، تاثیر عصاره اتانولی بره موم زنبورعسل به عنوان یک ماده ضدمیکروبی بیولوژیک در شرایط آزمایشگاهی بر روی باکتری ها و قارچ های جداسازی شده مورد ارزیابی قرار گرفت و تاثیر آن با دو ماده ضدعفونی کننده هیپوکلریت سدیم و هیپوکلریت کلسیم مقایسه گردید. در نتیجه آزمایشات، انواع باسیل ها و کوکسی های گرم مثبت شامل جنس های باسیلوس، لوکونوستوک، استافیلوکوکوس و استرپتوکوکوس از گروه باکتری ها و انواع قارچ ها مانند جنس های پسیلومایسس، کریزوسپوریوم، پنی سیلیوم، فوزاریوم و پیتیوم جداسازی، خالص سازی و شناسایی شدند. در میان باکتری های جداسازی شده انواع بیماری زا شامل استافیلوکوکوس ارئوس و استافیلوکوکوس ساپروفیتیکوس نیز حضور داشتند. شمارش باکتری ها در شربت فراوری شده با حرارت نشان دهنده بقای اسپور باکتری ها و رشد آن ها به تعداد 53 واحد تشکیل دهنده کلنی در میلی لیتر پس از رویش بود. باکتری هایی که در شربت پس از فراوری باقی ماندند متعلق به جنس باسیلوس بودند. اعضای جنس باسیلوس به عنوان پاتوژن های فرصت طلب انسانی مطرح هستند و برخی از آن ها فراورده های حساسیت زا تولید می کنند، بنابراین رعایت مواردی که موجب کاهش تعداد آن ها در مراحل انبارداری چغندرقند می شود، علاوه بر کنترل کاهش کیفیت محصول از نظر بهداشتی نیز قابل توجه است. عصاره اتانولی بره موم به عنوان یک ماده بیولوژیک بی خطر برای سلامت انسان دارای تاثیر قابل توجهی بر روی میکروارگانیسم های جداسازی شده بود به طوری که کمترین غلظت لازم برای حذف کلیه باکتری ها و قارچ ها شش برابر کمتر از هیپوکلریت سدیم و 12 برابر کمتر از هیپوکلریت کلسیم بود.
  • اباذر رجبی، پیرنیا پیرایه، رضا امیری، سلیمی صفیه، محسن ابراهیمی، محسن آقایی زاده صفحه 165
    به منظور ارزیابی وراثت پذیری طول دوره رشد کوتاه (زودرسی) در هیبریدهای چغندرقند، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در ایستگاه تحقیقاتی مهندس عبدالرسول مطهری کرج وابسته به موسسه تحقیقات چغندرقند در سال 1386 اجرا شد. در این آزمایش وراثت پذیری صفات تست کراس های حاصل از تلاقی 18 خانواده ناتنی با یک لاین نرعقیم، به همراه یک رقم شاهد مناسب برای طول دوره رشد کوتاه در شرایط دیرکاشتی (تیرماه) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تست کراس ها از لحاظ اغلب صفات اختلاف معنی داری ندارند. مقایسه میانگین ها نشان داد که هیبریدهای شماره 3، 9 و 16 از نظر بسیاری از صفات اختلاف اندکی با واریته شاهد دارند و در این میان، تست کراس شماره3 برای دوره رشد کوتاه مناسب تشخیص داده شد که با یک رقم اصلاح شده تجاری قادر به رقابت است. برای صفات مورفولوژیک (مثل تعداد برگ و ارتفاع طوقه) و برخی صفات مربوط به ناخالصی ها (مثل سدیم و ضریب استحصال شکر) وراثت پذیری خصوصی بالایی وجود داشت. لذا در بین خانواده های ناتنی هنوز امکان اصلاح صفات ذکر شده از لحاظ طول دوره رشد کوتاه وجود دارد. اما وراثت پذیری خصوصی برای عملکردریشه، عملکردقند و عملکرد قند سفید در حد صفر بود. عملکردریشه با عملکردقند، عملکرد قندسفید، قطر ریشه و ارتفاع طوقه همبستگی مثبت و معنی دار و با درصد قند همبستگی منفی و معنی دار نشان داد.
    کلیدواژگان: اصلاح برای طول دوره رشد کوتاه، دیر کاشتی، کمبود آب، عملکرد ریشه، وراثت پذیری
  • حمیدرضا سالمی، محمدرضا جهاداکبر، علیرضا نیکویی صفحه 181
    در حال حاضر با توجه به کمبود شدید منابع آب، ضرورت توسعه پایدار روش آبیاری قطره ای نواری در کشور احساس می شود. بدین منظور تعدادی از سامانه های آبیاری قطره ای نواری از مزارع چغندر کاری موجود در استان های اصفهان و چهارمحال و بختیاری در دو سال متوالی مورد ارزیابی قرار گرفت و با روش آبیاری جویچه ای درزمین زارع مقایسه گردید. دراین مزارع مشخصه های راندمان واقعی مصرف آب در ربع پائین، راندمان پتانسیل مصرف آب، یکنواختی قطره چکان ها در ربع پائین، یکنواختی خروج مطلق آب از قطره چکان ها، ضریب یکنواختی کریستیانسن، یکنواختی پخش آب و کارایی مصرف آب در عملکرد قند ناخالص و قابل استحصال تعیین گردید. راندمان واقعی مصرف آب در مزارع مورد ارزیابی از49 تا 5/74 درصد متغیر بود. متوسط ضریب یکنواختی پخش آب قطره چکان ها برابر 8/73 و ضریب یکنواختی کریستیانسن 82 درصد برآورد گردید. همچنین اختلاف سامانه آبیاری قطره ای نواری با آبیاری جویچه ای از نظر کارایی مصرف آب در عملکرد قندناخالص و قند قابل استحصال معنی دار شد، این مقادیر در سامانه آبیاری قطره ای نواری و آبیاری جویچه ای به ترتیب 91/0 و 78/0 و 65/0 و 53/0به دست آمد. از لحاظ عملکرد ریشه و صفات مربوط به کیفیت محصول چغندرقند بین دو روش آبیاری قطره ای نواری و جویچه ای تفاوت معنی داری مشاهده نشد. میانگین شاخص های کارایی مصرف آب در عملکرد قندناخالص و قند قابل استحصال برای مزارع مورد آزمایش 91/0 و 65/0 کیلوگرم بر مترمکعب در روش قطره ای نواری و 78/0 و 53/0 کیلوگرم بر مترمکعب در روش جویچه ای تعیین گردید.
    کلیدواژگان: آبیاری قطره ای نواری، کارایی مصرف آب، چغندرقند
  • محمدرضا جهاداکبر، بابک بابایی، جهانشاه بساطی، زهرا عباسی صفحه 199
    کشت اغلب محصولات زراعی در مناطقی از استان های اصفهان، آذربایجان شرقی و غربی و سایر مناطق کشور که دارای آب و خاک شور می باشند با مشکل روبرو است. بذور گیاهان متحمل به شوری مثل پنبه و چغندرقند اگر در زمان جوانه زنی از منطقه تجمع نمک دور باشند بهتر می توانند سبز شوند و در نهایت عملکرد قابل قبولی داشته باشند. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر روش های مناسب کشت چغندرقند بر کمیت و کیفیت چغندر قند در اراضی با محدودیت شوری در سال های 1383 و1384 در قالب آزمایش کرت های سه بار خرد شده در ایستگاه تحقیقاتی رودشت اصفهان انجام شد. کرت اصلی شامل آبیاری در طی فصل رشد با دو سطح شوری هشت و 12 دسی زیمنس بر متر، کرت های فرعی شامل دو تاریخ کاشت و کرت های فرعی فرعی شامل سه روش کشت به صورت دو ردیفه در زیر خط داغ آب، به صورت خط در کرت و کشت بذور بر بالای پشته بودند. نتایج نشان داد اعمال تیمار شوری آب آبیاری 12 دسی زیمنس بر متر نسبت به تیمار شوری آب آبیاری هشت دسی زیمنس بر متر در طی فصل رشد، به صورت معنی دار موجب کاهش عملکرد ریشه و عملکرد قند ناخالص به ترتیب 17 و 18 درصد شد. شوری آب آبیاری بیشترین تاثیر را بر عملکرد ریشه داشت. با تاخیر در کاشت به صورت معنی دار عملکرد ریشه، عملکرد قند ناخالص و عملکرد قندخالص به ترتیب 31، 46 و 30 درصد کاهش یافت. کاهش عملکرد قند ناخالص و عملکرد قندخالص در نتیجه کاهش عملکرد ریشه بود. بین روش های کشت، روش کشت خط در کرت با روش های دیگر مورد مطالعه از لحاظ آماری تفاوت معنی دار نشان نداد. عملکرد قند ناخالص و عملکرد قندخالص در روش کشت دو ردیفه، نسبت به دو روش دیگر بالاتر بود. تاخیر در کشت موجب کاهش معنی دار عملکرد قند در آزمایش گردید و قابل توصیه نمی باشد. در مجموع روش کشت دو ردیفه به علت سهولت بیشتر در آبیاری، امکان کشت مکانیزه و کاهش هزینه های تولید در اراضی شور نسبت به دو روش دیگر قابل توصیه می باشد.
    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، تهیه بستر بذر، چغندرقند، شوری
  • محمد علی چگینی، سلیم فرزانه، سعید صادق زاده، داریوش فتح الله طالقانی صفحه 213
    به منظور تعیین زمان مناسب کاشت ریشه چه و برداشت بذر چغندرقند، ریشه چه های رقم شیرین در قالب کرت های یک بار خرد شده بر پایه بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال های زراعی 1383 تا 1384در مزرعه آلاروق اردبیل کشت شد. عامل تاریخ کاشت در چهار سطح از 15 اسفند با فواصل زمانی 15 روز به کرت های اصلی و زمان برداشت با چهار سطح 15، 30، 45 و 60 روزه به کرت های فرعی انتساب داده شد. توضیح این که شروع اولین برداشت 15 روز پس از پس از 50 درصد گل دهی بوده است. نتایج نشان داد بیشترین تعداد ساقه اصلی (7/2 عدد) و شاخه فرعی (4/42 عدد) به ترتیب مربوط به تاریخ کاشت دوم و اول بود. ارتفاع بوته از 03/128 سانتی متر در تاریخ کاشت اول به 5/106 سانتی متر در تاریخ کاشت چهارم کاهش یافت. وزن خشک کل بوته در تاریخ کاشت اول، دوم، سوم و چهارم به ترتیب 6/389، 14/409، 9/344 و 9/300 گرم بود. بیشترین عملکرد بذر خام و ضریب استحصال بذر استاندارد در تاریخ کاشت اول بدست آمد. تاریخ برداشت روی عملکرد بذرخام، اندازه بذر و درصد پوکی اثر معنی دار داشت. هم چنین نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد بذرخام 8/2735 کیلو گرم در هکتار و درصد بذرهای با اندازه 5/4-5/3میلی متر غربال گرد (با 3/36 درصد) از تیمار برداشت سوم بدست آمد تاریخ برداشت اول از بیشترین درصد پوکی (2/17) برخوردار بود. توصیه می شود ریشه چه چغندرقند در اولین فرصت (قبل از فروردین) کشت و بذر حداقل 45 روز پس از 50 درصد گل دهی برداشت شود.
    کلیدواژگان: بذر چغندرقند، تاریخ کاشت، تاریخ برداشت، صفات فنولوژیکی، صفات ریخت شناسی، صفات کمی و کیفی بذر
  • محمد عبداللهیان نوقابی، حمید شریفی، بابک بابایی، غلامعباس بهمنی صفحه 231
    این پژوهش با هدف اصلاح فرمول فعلی خرید چغندرقند به فرمولی با ضرایب متفات با توجه به درصد قند چغندرقند کشت پاییزه انجام شد. کارخانه قند اهواز به عنوان معیار کشت پاییزه انتخاب و طی دوره بهره برداری در سال 1386 (از 8 اردیبهشت تا 6 تیر) به طور تصادفی از 163 محموله طی ساعات مختلف تحویل چغندرقند، نمونه گیری انجام شد. از هر محموله در عیارسنج کارخانه قند، یک نمونه تصادفی تهیه و صفات عیارقند چغندر، درصد رطوبت، مقدار مارک، بریکس عصاره، قند انورت، مقدار ناخالصی های سدیم، پتاسیم و نیتروژن مضره، درصد قندملاس و ضریب استحصال شکر تعیین شد. همزمان نتایج مربوط به کل 4084 محموله چغندرقند تحویلی طی دوره بهره برداری این کارخانه قند، که شامل 60548 تن چغندرقند متعلق به سه کشت و صنعت، دو نفر پیمانکار شخصی و مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد بود، جمع آوری و برای صفات عیار و افت قیمت هر تن چغندرقند و بهای پرداخت شده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. میانگین عیار کل محموله ها معادل 84/12 درصد (با دامنه 20/15-10 درصد) با انحراف معیار 847/0 به دست آمد که بیش از سه واحد از متوسط عیار مبنای خرید چغندرقند (عیار 16 درصد) و هم چنین حدود 5/5 واحد از متوسط عیار چغندرقند کل کشور در بهره برداری سال 1386 (29/18 درصد) کمتر بود. میانگین افت چغندرقند محموله های تحویلی به کارخانه (که به صورت نظری برآورد می شود) معادل 92/11 درصد (با دامنه 50-2 درصد) با انحراف معیار 613/6 و حدود نه واحد از متوسط افت چغندرقند کشور در بهره برداری سال 1386 (حدود سه درصد برای 4،282،805 تن چغندرقند خریداری شده) بیشتر بود. نتایج تجزیه کیفی ریشه نشان داد متوسط درصد رطوبت ریشه چغندرقند پاییزه خوزستان 79 درصد است که نسبت به چغندرقند نرمال (75 درصد آب و 25 درصد ماده خشک) معادل چهار درصد ذخیره آب بیشتری دارد. با توجه به نتایج این تحقیق و در نظرگرفتن پتانسیل منطقه و با هدف افزایش متوسط عیار چغندرقند پاییزه در خوزستان، فرمولی جدید برای خرید چغندرقند پاییزه معرفی گردید. براساس این فرمول، نرخ خرید هر تن چغندرقند در عیار های بین 10 تا 15 درصد، فرمول {قیمت پایه × (100 / (80- (12 × عیار))}، عیار بین 15 تا 20 درصد، فرمول {قیمت پایه × (025/0+ (065/0 × عیار))} و نهایتا برای عیارهای 20 درصد بیشتر: فرمول {قیمت پایه × (325/1)} معرفی و با فرمول خرید فعلی و با فرض تا دو واحد افزایش عیار مقایسه و تحلیل گردید. کاربرد فرمول جدید که دارای ضرایب متفاوت با توجه به درصد قند می باشد گامی موثر در جهت خرید چغندرقند بر مبنای کیفیت و در نتیجه افزایش راندمان کارخانه قند با مصرف چغندرقند کشت پاییزه و حمایت از کشاورزانی که به دنبال تولید ماده اولیه با کیفیت برتر و در آمد بیشتر هستند، می باشد.
    کلیدواژگان: افت، چغندرقند، ضریب استحصال شکر، عیار، فرمول خرید، کشت پاییزه، ماده خشک ریشه
  • حمید محمدی، سامان ضیایی، براتعلی فاخری، محمود رمرودی صفحه 249
    هدف اصلی این مطالعه تدوین الگوی بهینه بهره برداران چغندرکار فسا (استان فارس) و هم چنین بررسی اهمیت چغندرقند در الگوی کشت آن ها بود. با توجه به اثرگذاری مساله ریسک بر تصمیم تولیدکنندگان دو منشا ریسک قیمت و عملکرد نیز در تدوین الگو دخالت داده شد. داده های مورد استفاده از میان بهره برداران شهرستان فسا در سال 1387 به دست آمد. روش مورد استفاده نیز برنامه ریزی ریاضی چند هدفی می باشد. یافته ها نشان داد که تفاوت بازدهی الگوی فعلی با الگوی بهینه تنها هفت درصد است. اما از نظر ترکیب محصول میان آن ها تفاوت وجود دارد. به این ترتیب که در الگوی فعلی 8/3 هکتار از سطح زیرکشت بهره بردار نماینده با 8/6 هکتار به چغندرقند اختصاص دارد در حالی که در الگوی بهینه این مقدار به 2/0 هکتار کاهش می یابد. به طور کلی در الگوهای ارائه شده ترکیب محصول از چغندرقند و گندم به نفع لوبیا تغییر می یابد. این تغییر افزون بر هدف تامین بازدهی فعلی بهره برداران هدف کاهش مصرف آب تا 33 درصد سطح مصرف فعلی را نیز تامین می یابد. یافته ها نشان داد که بهره برداران در تدوین الگوی کشت خود عمدتا به ریسک قیمت توجه دارند. هم چنین مشخص گردید که ناکارایی چغندرقند در استفاده از نهاده محدودکننده آب باعث کاهش اولویت آن در الگوی کشت گردیده است.
    کلیدواژگان: آب، الگوی کشت بهینه، چغندرقند، ریسک
|
  • P. Norouzi, D. Rahmani, S. Oroojalian, S.B. Mahmoudi, M. Aghaiezadeh, M. Kakueinezhad, M.R. Orazizadeh, S. Vahedi, M.R. Fathi Page 129
    Rhizomania is the most important disease of sugar beet in Iran and some other parts of the world, and plays an essential role in decreasing sugar yield in fields. The best approach to control this disease is to use resistant varieties. Tagging the resistance genes in breeding programs, by molecular markers is necessary. In this study, some breeding populations and commercial varieties of sugar beet originated from Rz1 resistance source were used for validation and repeatability of 6 repulsion molecular markers. Accordingly, ELISA data related to greenhouse evaluation of rhizomania resistance were used in some breeding populations. For molecular analysis, DNA was extracted from leaf samples and RAPD-PCR was performed by using the primers related to the markers of interest. The RAPD-PCR products were separated by gel electrophoresis, After electrophoresis, was stained with ethidium bromide and was observed using gel documentation device and finally was scored for the presence or absence of marker bands. In next step, conformation of the markers with ELISA data in single plants were measured in breeding populations and the precent presence of the markers in commercial varieties was determined. Comparison between ELISA and molecular analysis results showed that repulsion markers (the markers linked to the susceptibility allele) PN3 and PN7-2 had acceptable agreement with ELISA (92% and 98% respectively), susceptible varieties (87% and 90% respectively), and resistant varieties (75% and 97% respectively). Also, the results of the gene dose effect showed that the average OD value of ELISA of the dominant homozygote plants (Rz1Rz1) was significantly lower than the heterozygote plant (Rz1rz1) in the repulsion markers.
    Keywords: molecular marker, RAPD, PCR, Resistance, Rhizomania, sugar beet
  • S. Noori, N.S. Naghavi, M. Mohammadi Sichani, M. Gol Gol Jam, Mohammad Ali Zia Page 145
    There is a long period between harvested beets and their transfer to the sugar factory. Sugar beet crop is damaged and injured during harvest and transport which provides a suitable place for various saccharoliytic microorganisms growth in terms of temperature, moisture, pH and glucose concentration. In this study, samples were randomly selected from the roots stored in spring 2010 and also the processed syrup in one of the sugar factories in Isfahan, to isolate and identify microorganisms. After washing and disinfecting the root’s surface, infected pieces were taken from different parts of tissue. After preparation of dilution series, isolation and identification of microorganisms were carried out using standard microbiological methods. In the next stage, the impact of the ethanolic extract of the honey bee prepolis as an antimicrobial agent was studied under the controlled environment on the isolated bacteria and fungi. And, its effect was compared with two disinfecting materials, i.e. sodium hypochlorite and calcium hypochlorite. Different kinds of gram-positive bacilli and cocci, including genus Bacillus, Leuconostoc, Staphylococcus and Streptococcus from bacteria, and several types of fungi constitute Paecilomyces, Chrysosporium, Pencillium, Fusarium and Pythiumwere isolated, purified and identified. Pathogenic bacteria such as Staphylococcus aureus and Staphylococcus saprophyticus were detected among the isolated bacteria. Bacterial counting in heated syrup showed the presence of bacterial spores and the re- growth of bacteria as 53 colony forming units per ml. after emergence. The bacterial population remained in heated syrup was belonged to the Bacillus species. These bacteria are called as ‘ human opportunistic pathogens’ and some of them are allergens. Therefore, it is important to control their population instored sugar beet which can improve the quality of the crop and health parameters. Ethanol extract from bee Propolis had significant effect on isolated microorganisms, so that the minimum lethal concentration of Propolis was 6 times less than sodium hypochlorite and 12 times less than calcium hypochlorite.
    Keywords: Bee Propolis, Calcium hypochlorite, Microbial counting, Sodium hypochlorite, sugar beet, storing
  • A. Rajabi, P. Pirniya, R. Amiri, S. Salimi, M. Ebrahimi, M. Aghaeezadeh Page 165
    In order to assess the heritability of short vegetation period (early maturity) of sugar beet hybrids, an experiment was carried out in randomized complete block (RCB) design with 4 replications in Abdolrasoul Motahari Agricaltural Research Station of Sugar Beet Seed Institute, Karaj, Iran in 2009. In this research, the heredity of the traits in testcrosses derived from crosses of 18 half sib families with a male sterile line accompanied by a short vegetation period check variety was evaluated under late sowing condition (about late June). ANOVA results showed that there were no significant differences among the testcrosses for most of the traits- Means comparison showed that the hybrids 3, 9, and 16 had slight difference with the check variety for most traits. The testcross 3 was considered suitable for short growth period which was comparable with the commercial check variety. For morphological traits (such as leaf number and crown height) and some impurity traits (such as sodium and extraction coefficient of sugar), narrow- sense heritability was high. Therefore, there is still possibility to improve the above- mentioned traits with respect to the short vegetation period in the half- sib families. For root yield, sugar yield, and white sugar yield, the heritability was about zero. Root yield had significant positive correlations with sugar yield, white sugar yield, root diameter, and crown height and significant negative correlation with sugar content.
    Keywords: Heritability, Late sowing, Root yield, Short vegetation period, water deficit
  • H.R. Salemi, M.R. Jahadakbar, A. R. Nikooie Page 181
    Due to the scarcity of water resources, the need for sustainable development of drip irrigation tape is essential in Iran. A number of drip irrigation tape systems used in sugar beet fields of Isfahan and Chahar mahal va Bakhtiari provinces were evaluated and were compared with furrow irrigation methods in two consecutive years. The actual water use efficiency (WUEsy, WUEwsy) in lower quarter, water use efficiency potential, uniformity of water droppers in lower quarter, uniformity of water movement from water droppers, Christiansen’s uniformity coefficient, uniformity water distribution as well as quantity and quality of sugar beet were investigated in this study. The actual water use efficiency varied in the range of 49 to 74.5%. The average uniformity distribution coefficient of water droppers was 73.8% and Christiansen’s uniformity coefficient was 82%. The drip irrigation tape system had significant difference with furrow irrigation method in terms of water use efficiency in sugar yield and recoverable white sugar (P£0.05). These values were 0.91, 0.78 and 0.65 and 0.53 for drip irrigation tape and furrow irrigation systems, respectively. Both irrigation systems had no significant difference in terms of root yield and sugar beet crop quality parameters. The average water use efficiency in sugar yield and recoverable white sugar for drip irrigation tape were 0.91and 0.65 Kg. m-3 and for furrow irrigation system were 0.78 and 0.53 Kg. m-3, respectively.
    Keywords: sugar beet, Tape irrigation, water use efficiency
  • M.R. Jahadakbar, B. Babaee, J. Basati, Z. Abasi Page 199
    Water and soil salinity in some regions of Isfahan, East Azerbaijan, and West Azerbaijan provinces and also other parts of the Iran are the main hindrance for crop planting. Seeds of the tolerant crops to salinity such as cotton and sugar beet may have optimal germination and give acceptable performance if they become far from salt accumulation areas. To evaluate the effects of different planting methods on the quantity and quality of sugar beet in areas with salinity restriction, an experiment was carried out in a split split plot design in three replications in 2004-05, in Research Station of Rudasht, Isfahan. Irrigation with two salinity levels including 8 ds/m and 12 ds/m were allocated to the main plot, two planting dates to the subplots, and three planting methods including two rows under water mark, rows in flat plot, and on ridge to the subplots. Results showed that irrigation with 12 ds/m salinity level compared with 8 ds/m caused 17 and 18 % reduction in root yield and sugar content, respectively. Root yield was highly influenced by water salinity. Delay in planting, caused 31, 46 and 30% reduction in root yield, sugar content and sugar yield, respectively. Reduction in both white sugar yield and sugar yield was owing to root yield reduction. No significant difference was found among three planting methods. White sugar yield and sugar yield were higher in two- row planting method compared with two other methods. Delay in planting caused a significant decrease in sugar yield which is not recommended. Two- row planting method is recommended owing to more simplicity in irrigation, mechanized planting and also a decrease in production cost compared with two other methods.
    Keywords: Bed preparation, Planting date, Salinity, sugar beet
  • M.A. Chegini, S. Farzaneh, S. Hemayati, D. F. Taleghani Page 213
    In order to determine of the proper sowing date of steckling (rootlet) and harvesting date of seed, an experiment was conducted in Ardabil Agricultural Research Station (Alarough) in 2004- 05 growing season in split-plot in randomized complete block design arrangement with four replications. Four different planting dates viz. 5th March, 20th March, 4th April and 19th April– were allocated to the main plot and four harvest dates viz. 15, 30, 45 and 60 days to the subplots. The first harvest was conducted 15 days after 50% flowering to the subplots. Results showed that the maximum number of main stems (2.7 per plant) and lateral stems (42.4 per plant) were recorded on first and second planting dates, respectively. The plant height reduced from 128.03 cm (first planting) to 106.50 (4th planting). The highest raw seed yield and coefficient of standard seed extraction was achieved at the first planting date. The harvest date had a significant effect on raw seed yield, seed size and the percent of the empty seed. Also, the results showed that the highest raw seed yield (2735.8 kg/ha) and the percent of seeds with the size of 3.5- 4.5 mm (36.3%) was obtained from the 3rd harvesting date. The first harvesting date had the highest percent of the empty seed (17.2%). It is recommended that the beet steckling to be planted at the first possible date (in March) and the seed to be harvested at least 45 days after 50% flowering.. The total plant dry weight on first, second, third, and fourth planting dates were 389.6, 409.14, 344.9 and 300.9 g/plant, respectively. Among harvest dates, harvest at 45 days after flowering led to significant increase in plant dry weight, seed dry weight and seed yield (2735.8 kg/ha). Seeds harvested at 15 days after flowering had 60% of a normal seed size which was less than 3.5 mm (unusable) compared with seeds harvested at 45 days after flowering. Also, the highest rate of unfilled seed (%17.2) was obtained on the first seed harvest date.
    Keywords: Harvesting date, Planting date, Seed quantity, Seed quality, Stecklings, Sugar beet seed
  • M. Abdollahian, Noghabi, H. Sharifi, B. Babaei, G.A. Bahmani Page 231
    This study aimed to modify the current purchase formula of sugar beet into a formula with different coefficients with respect to sugar percentage of autumn sugar beet. Ahvaz sugar factory was selected as an autumn sowing factory in Iran and 163 samples were randomly taken at different delivery times in 2007 (28th April to 27th June). From each truck, one sample was taken and sugar content, water content, marc, brix, reducing sugar, sodium, potassium, amino nitrogen, molasses sugars, and extraction coefficient of sugar were determined. Simultaneouly, results of all 4084 delivery samples during the campaign of the factory including 68801 tons beet belonging to three agro-industry companies and two contractors as well as Safiabad Agriculture Research Center, were statistically analyzed for sugar content (SC), soil tare, sugar beet price per tone and the paid price per vehicle. Results showed that average sugar content for all delivery vehicles was 12.84% (in the range of 10 to 15.20%) with standard deviation (SD) of 0.847. Average sugar content of Ahvaz factory was 3 units lower than the base price (16%) and 5.5 units lower than the average SC of the country in 2007 (18.29%). Average soil tare of the delivery vehicles (estimated visually) was 11.92% (in the range of 2 to 50%) with SD of 6.613. The average soil tare of Ahvaz factory was nine units greater than the country’s average in 2007 (about 3% for 4,282,805 tones of beets). Quality analysis, results showed that the average moisture content of delivery beets from autumn sowing in Khozestan province was 79% which was 4% higher than normal beet (75% moisture content or 25% dry matter). According to the results of this research and considering the potential of the region and with the aim at increasing the sugar content of the autum sowing sugar beet in Khoozestan, new formula for purchase price with three different coefficients was introduced for SC in the range of 10 to 24%. In this formula, the purchase price for each ton can be calculated by the following equations: a) SC of 10 to 15% {base price × (((SC×12) – 80))/100}, b) higher than 15 and equal to 20% {base price × ((SC×0.065) + 0.025)} and c) SC greater than 20% {base price × 1.325} and compared and analysed with the current formula assuming two units increase in sugar content. Application of the new formula with different coefficients with respect to SC is an important step in purchasing sugar beet based on quality, increasing the average SC of the region and consequently increasing the efficiency of the factory. So, this will support the farmers who are looking for the high quality sugar beet.
    Keywords: Autumn sowing, Extractable sugar, Price, Soil tare, sugar beet, sugar content
  • H. Mohamadi, S. Ziaee, B.A. Fakheri, M. Ramrodi Page 249
    The main objective of this study was to develop an optimal cropping pattern for sugar beet growers in Fasa district (Fars province) and to investigate sugar beet importance in cropping pattern. Regarding the effect of risk on producer's decision, two risk sources including price and yield were considered. Data was obtained from Fasa district producers in 2008. In this study multi-objective mathematical programming was used. Results showed 7% difference between current income and optimal cropping pattern. However, they had difference in crop composition. In current pattern, 3.8 hectares out of 6.8 hectares belonged to sugar beet, while in optimal pattern, it reduced to 0.2 hectares. In general, in developed cropping pattern, sugar beet-wheat dominated production composition changes in favor of bean. These changes meet the goal of water use reduction up to 33% in addition to supply the current output. Results showed that farmers pay more attention to price risk in cropping pattern formulation. It was also determined that the inefficiency of sugar beet in using water as a restricting input has lowered its ranking in cropping pattern.
    Keywords: Optimal cropping pattern, risk, sugar beet, Water